عنوان : فن آوری نانو علیه مقاومت دارویی میكروب ها
تاريخ :
 ۱۳۹۰/۰۲/۰۷

فن آوری نانو علیه مقاومت دارویی میکروب ها

رضا بهمندار، دانشجوی دکتری عمومی داروسازی، مرکز تحقیقات فن آوری نانو، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز

داروهای ضد میکروب جزء پرمصرف ترین اقلام دارویی در سراسر جهان است که علیه میکروارگانیسم های بیماریزا همچون باکتری ها، ویروس ها، قارچ ها، تک یاخته  ها و... بکار میروند. افزایش روز افزون استفاده از این داروها در درمان بیماریهای میکروبی باعث شده که برخی از عوامل بیماریزا نسبت به این داروها مقاوم شوند. عمدتا این مقاومت با مکانیسم هایی از قبیل غیر فعال کردن دارو، تغییر یا تولید بیش از حد هدف دارو از طریق جهش ژن پروتئین، اکتساب یک ژن جدید که هدف غیر حساس تولید میکند، کاهش نفوذپذیری پوشش سلول به دارو و حذف فعال دارو از پری پلاسم یا داخل سلول رخ میدهد هنگامی که میکروارگانیسم ها نسبت به بیشتر داروهای ضد میکروبی مقاوم شوند اغلب  superbug نامیده میشوند. این موضوع یک نگرانی عمده است، زیرا یک عفونت مقاوم ممکن است کشنده باشد، به دیگران منتقل شود، گسترش پیدا کند و باعث تحمیل هزینه های سنگین به افراد جامعه شود. بنابر اعلام سازمان جهانی بهداشت (WHO) در حال حاضر 440 مورد جدید بیماری سل مقاومت دارویی پیدا کرده اند که منجر به مرگ 150 هزار نفر در جهان گردیده است. همچنین مقاومت به داروهای ضد مالاریا و ایدز نیز گزارش شده است. از این رو سازمان جهانی بهداشت در سال 2011 با شعار ((مقاومت به داروهای ضد میکروبی، یک تهدید جهانی)) بر این مسئله و راهکارهای پیشگیری از آن تمرکز نموده است.فن آوری نانو به عنوان دانش جدید در حوزه های مختلف علمی وارد شده است. از جمله این حوزه ها، علوم پزشکی است. در چند سال اخیر محققان و دانشمندان این حوزه در زمینه تولید داروهای ضد میکروب با عملکرد بالا در مقابل انواع زیادی از  میکروارگانیسم ها، حتی سوش های مقاوم به داروهای مرسوم، به موفقیت های زیادی دست یافته اند. (جهت دستیابی کامل به مقاله به  فایل الحاقی مراجعه فرمایید).

بازگشت      فايل الحاقي      چاپ چاپ